Správne prestrený jedálny stôl je základom stolovania. U stolu sa schádzame s rodinou každý deň. Možno práve večera, kde sa stretávame všetci pokope, aby sme sa dobre najedli a povedali si, aký bol deň v práci a v škole. Prestierajte správne, skrátka tak, aby jedlo bolo chutnejšie a mali ste z toho i radosť.
Jedna farba
Keď prestierate jedálny stôl, myslite na to, že doplnky a dekorácie, ktoré použijete, by mali ladiť s interiérom - vašou jedálňou či kuchyňou. Začnime obrusom, klasikou je jednoduchý biely obrus. Môžete sa tak rozvášniť a voliť prestieranie a servítky. Obrus starostlivo vyžehlite, mal by byť natoľko veľký, aby rovnomerne presahoval všetky strany stola. Doprostred stola sa pekne ponúka váza s kvetinou. Mali by ste myslieť na to, že kvetina by nemala niekoho obťažovať či už opadanými listami alebo silnou vôňou. Kvetinu voľte tak, aby cez ňu bolo vidieť. Pokiaľ dávate radšej prednosť sviečkam, môžete využiť napríklad stolné svietniky.
Pozor na svoje miesta
Na jednotný štýl je dôležité myslieť i pri výbere príborov. Dbajte na to, že všetko musí byť úplne čisté. Preto majte vždy po ruke nejakú utierku, do ktorej môžete poprípade utrieť zašpinený príbor.
Najprv prestrieme taniere, každý tanier poskladáme kúsok od okraja stolu, asi tak jeden palec. Plytký tanier ukládame ako prvý, pokiaľ máte na zozname i polievku, hlboký tanier ukladáme na ňho. Ak máte doma taniere so vzorom, položte ich tak, aby vzor bol vpravo. Príbory budeme skladať vedľa seba tak, ako ich budeme používať. Vidličku položíme doľava, pokiaľ dnes podávate i predkrm, položte pred ňu predkrmovú vidličku. Vpravo potom položíme nôž, čepeľ smeruje vždy k tanieru. Vedľa potom položíme lyžicu a v prípade predkrmu i predkrmový nôž. Na nejaký ten sladký dezert používáme dezertný príbor, ktorý sa skladá z menšej lyžičky a vidličky. Vždy ich umiestňujeme nad tanier, ostrie vidličky smeruje doprava, nad ňou do protismeru položíme lyžičku. Šalátová miska patrí doľava nad príbor.
Konečne umiestnime poháre. Ukladáme ich do hornej pravej časti od taniera, stavia sa zošikma alebo do trojuholníka. Na každý nápoj máme iný pohár, stále myslíme na to, že pre každého hosťa môžeme mať až štyri poháre. Najčastejšie používame dve, na vodu a víno. Ak hodláte k nejakému pokrmu servírovať i pečivo, položte na stôl ešte jeden tanier, ktorý umiestnite nad dezertný príbor. Na rovnaký tanier môžete tiež položiť i nôž na krájanie alebo na maslo.
Veríme, že s takým stolovaním doma urobíte dojem a zabodujete. Určite každý váš stravník ocení večer „desiatkou“!
Štítky: Bytové doplnky a dekorácie, Prestieranie na stôl, Stolovanie, Svietniky a sviečky, Servítky
Ďalšie články
Mohlo by vás zaujímať
Súvisiace produkty s článkom